Heb jij altijd al gedroomd van een baan zonder werkgever? Waarbij je zelf de baas bent van je tijd en opdrachten kan aannemen die je leuk vindt. Klinkt mooi! Maar hoe word je ZZP’er? Het is allemaal niet zo moeilijk maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Daarom hebben wij een stappenplan opgesteld met punten die je niet moet vergeten.
Stap 1: De oriëntatiefase
Je moet eerst goed bij jezelf te raden gaan of freelancen iets voor je is. Wij hebben een lijstje voor je gemaakt met de pro’s en con’s van het ondernemerschap om te zien of het bij je past.
Pro’s | Con’s |
Baas van je eigen tijd | Onzekerheid – geen baan garantie |
Opdrachten aannemen die je leuk vindt | Zelf verantwoordelijk voor pensioen opbouwen |
Groot netwerk opbouwen | Administratie doen |
Afwisseling in projecten en werkzaamheden | Concurrentie met andere ZZP’ers |
Fiscale voordelen |
Stap 2: Plan de campagne– There we go
Is het iets voor jou? JA! Oke let’s go. Maak een ondernemingsplan en zet je plannen op papier. Je gaat nu checken of je plannen haalbaar zijn en bovenal of het rendabel is. De energie die je erin steekt moet je er natuurlijk wel uit halen. Een ondernemingsplan geeft jou ook inzicht of je een starterskapitaal nodig hebt en of je bepaalde kwalificaties en diploma’s nodig hebt voor de werkzaamheden die je uit gaat voeren. Heb je apparatuur en software nodig om je werkzaamheden uit te voeren? Veel stof om over na te denken. Neem voor jezelf de tijd om hier rustig voor te zitten en dit plan goed uit te werken. Vergeet ook niet om na te denken over een pakkende bedrijfsnaam!
Stap 3: Rechtsvorm kiezen
Als je je gaat inschrijven bij de KVK, moet je een rechtsvorm opgeven. Wat is een rechtsvorm en hoe kies ik die?
Een rechtsvorm is een juridische vorm die je kiest voor je bedrijf. Deze vorm bepaalt onder andere de aansprakelijkheid bij schulden en je belastingverplichtingen. Dus wel even belangrijk om hier een goede keuze in te maken. Een veel gebruikte keuze als ZZP’er is een eenmanszaak. Hier kun je de overige rechtsvormen zien.
Stap 4: Inschrijven bij de Kamer Van Koophandel
Het is tijd om je in te gaan schrijven bij de KVK. Wanneer je dit doet worden jouw gegevens automatisch doorgestuurd naar de Belastingdienst en ontvang jij een BTW nummer. Je betaalt eenmalig €50,- inschrijfvergoeding. Je kunt je hier inschrijven om een afspraak te maken bij de KVK.
Stap 5: Uurtarief
Eén van de eerste vragen die je van je opdrachtgevers kan verwachten is ‘Wat is jouw uurtarief?’
Het bepalen van je uurtarief is daarom een belangrijk punt om bij stil te staan en we begrijpen dat dit een lastig punt is. Kijk hierbij naar je kosten, het bedrag dat je maandelijks wilt overhouden, inkomstenbelasting die je moet betalen en neem in overweging hoeveel uur je denkt te werken. Ook het opbouwen van een buffer is handig. Om je uurtarief te berekenen kun je gebruik maken van een uurtarief calculator. Deze helpt jouw minimale uurtarief inzichtelijk te maken. Daarnaast is het ook handig om bij andere ZZP’ers te checken naar hun tarief. Zodat je een beeld hebt wat een marktconform tarief is. Wil je meer weten over de basisfactoren die meespelen bij het kiezen van je hiervan? Lees ook onze blog “Hoe bepaal ik als freelancer mijn uurtarief?”.
Stap 6: Risico’s inperken
Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk voor het inperken van risico’s. Het is belangrijk om een realistische inschatting te maken welke verzekeringen je nodig denkt te hebben. Je hebt verzekeringen die je voor jezelf afsluit om inkomensverlies wegens arbeidsongeschiktheid (WIA), ziekte of een gebrek aan opdrachten tegen te gaan. Maar je hebt ook verzekeringen die je voor je bedrijf af kan sluiten. Sommige banken of verzekeraars bieden een ondernemerspakket aan met zakelijke verzekeringen.
Wij hebben een lijstje met de meest relevante verzekeringen voor je gemaakt:
Voor jezelf |
Ziektekostenverzekering |
Arbeidsongeschiktheidsverzekering |
Overlijdensrisicoverzekering |
Naast verzekeringen die je voor jezelf kan afsluiten, kun je dit ook doen voor je bedrijf. Je kunt hierbij kijken naar een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, beroepsaansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering en/of bedrijfsschadeverzekering.
Ook een goed punt om over na te denken is jouw pensioen! Als eigen ondernemer ben je zelf verantwoordelijk om hier zelf iets voor te regelen. Informeer bij een financieel adviseur of bank wat de verschillende mogelijkheden zijn.
Stap 7: Administratie – Ook dat hoort erbij.
Als ondernemer ben jij zelf degene die de administratie moet regelen. Belangrijk is om dit zo snel mogelijk op orde te brengen. Zo moet je rekening houden met de verschillende eisen voor het opstellen van facturen en offertes. Ook moet je rekening houden met de btw-aangifte die per drie maanden moet worden afgehandeld. Het is daarom handig gebruik te maken van een boekhoudprogramma, om zo efficiënt mogelijk met je administratie om te gaan.
Een andere optie is om de boekhouding uit te besteden. Want met een goede boekhouder bespaar je naast tijd waarschijnlijk ook veel geld. Naast dat ze nu eenmaal sneller en efficiënter werken, weten ze precies op welke regelingen en voordelen jij recht hebt. Op zoek naar een goede boekhouder? Neem een kijkje op deze site. Zij geven een overzicht weer van de verschillende boekhouders door heel Nederland met hierbij kwaliteitscijfers en prijzen. Een andere manier is meerdere offertes opvragen van de boekhouders met goede reviews. Neem de tijd om een goede boekhouder te vinden, hier kun je veel profijt van hebben.
Nog een paar laatste tips!
1. Houdt de DBA-wet in de gaten. Wat dit precies is, lees je hier!
2. Pimp je LinkedIn profiel op, zorg dat deze up-to-date is en houdt dit platform regelmatig in de gaten.
3. Bekijk hier de checklist van de KVK om te zien of je aan alle punten voldoet. Dit is een overzichtelijke checklist die nog dieper ingaat op wettelijke aspecten.
4. Spar met mensen om je heen en win advies in bij partijen die hierin getraind zijn. Dit kunnen bemiddelaars zijn, financieel adviseurs of partijen als de KVK.