Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat is detachering?

Toezichthouder voert controle uit op grootschalig bouwproject

Detacheren
werkw. Uitspraak: [det
ɑʃerə(n)] de·ta·che·ren 

1 tijdelijk elders indelen of tewerkstellen 

Allemaal leuk en aardig maar hoe gaat dat dan allemaal in zijn werk? En wat is het verschil tussen detacheren en uitzenden? In deze blog geven we antwoord op deze vragen en zullen we je de voor- en nadelen van detachering vertellen.

Wat betekent detacheren? 
Detacheren is het tijdelijk ‘uitlenen’ van personeel. Hierbij gaat het vaak om een langer termijn van een aantal maanden of zelfs jaren. Het gaat hierbij vaak om hoogopgeleid personeel. Opdrachtgevers zijn vaak op zoek naar iemand voor een bepaald project of iemand met een specialistische kennis. Ook komt het voor dat de opdrachtgever tekort aan mankracht heeft voor een bepaalde periode door verlof of in geval van hoge werkdrukte iemand nodig heeft. Detachering biedt hierin uitkomst. Tevens zijn er veel bedrijven en overheidsinstanties die er voor kiezen om een permanente flexibele schil te behouden.

Hoe gaat detachering in zijn werk? 
Detachering loopt via een bureau waar een opdrachtgever personeel van inhuurt. Dit bureau heeft mensen in dienst en is dus de werkgever. Voor jou betekent dit, dat je onderdeel bent van het team van je detacheringsbureau maar ook onderdeel bent van het team van je opdracht. Door te werken bij een detacheringsbureau kun je meerdere ervaringen op doen en erachter komen waar je passie ligt. Of welk werk je minder leuk vindt.

Voor opdrachtgevers is dit een manier om professionals voor een tijdelijke periode in te zetten. Hierdoor zijn ze flexibel. Daarnaast hoeven ze niet zelf op zoek naar een specialist maar krijgen ze geschikte kandidaten voorgesteld. Dit bespaart ze een hoop tijd. Voor een organisatie is het meest ideaal om een flexibele schil aan medewerkers van 30% te hebben en 70% aan vaste medewerkers. Zo creëer je sterke en flexibele organisatie. Onder flexibele schil worden ZZP’ers, uitzendkrachten, gedetacheerden, oproepkrachten en stagiaires verstaan.

Over welke eigenschappen moet je beschikken om geschikt te zijn voor detachering?
Omdat je als gedetacheerde bij veel bedrijven aan de slag kan gaan en hierdoor in verschillende teams meedraait moet je over een aantal eigenschappen beschikken.

  • Flexibiliteit om bij verschillende opdrachtgevers aan de slag te gaan
  • Snel eigen maken van je nieuwe omgeving
  • Communicatieve vaardigheden
  • Social skills om snel binnen je nieuwe team mee te kunnen draaien.
  • Leergierig om diverse projecten op te pakken

Wat is het verschil tussen detacheren en uitzenden? 
Wanneer je bij een detacheringsbureau in dienst komt, zul je een arbeidscontract aangaan die je samen overeenkomt. Dit contract biedt je dezelfde zekerheid als bij een opdrachtgever. Als je project afloopt en er is geen nieuw project beschikbaar, ben je nog wel verzekerd van een vast inkomen. Binnen dit contract is vaak meer mogelijk. Veel opdrachtgevers werken met vaste salarisschalen en vaste secundaire voorwaarden, bij een detacheringsbureau werkt dat vaak niet zo. Zo valt er bij een detacheringsbureau wel te praten over een leaseauto, extra vakantiedagen en/of een opleidingsbudget.

Dit werkt bij uitzenden net iets anders. Het uitzendcontract stopt namelijk als de uitzendperiode is afgelopen, ook kan het contract in sommige gevallen vroegtijdig worden beëindigd. Hierdoor heb je als uitzendkracht dus minder zekerheid.

Voordelen van detachering
De afwisseling aan projecten is vaak wat detachering zou leuk maakt. Dit zeggen onze Fielders over detacheren. “Ik heb na 12 jaar werken bij een gemeenten gekozen voor detachering omdat ik mij verder wilde ontwikkelen en een kijkje wilde nemen in nieuwe keukens”. Er zitten nog een aantal andere voordelen aan detachering:

  • Meer mogelijkheden
  • Vastigheid en zekerheid van een werkgever maar wel flexibel in projecten
  • Ka-ching! Je verdient vaak beter bij een detacheringsbureau
  • Gepersonaliseerd arbeidsvoorwaardenpakket
  • Opbouwen van een groot netwerk

Nadelen van detachering

  • Veel nieuwe omgevingen doordat je op verschillende opdrachten geplaatst kan worden
  • Nieuwe collega’s en teams waar je een relatie mee op moet bouwen

Detacheren via FIELD
Regisseur zijn van je eigen carrière? Het is bij ons belangrijk dat je zelf je projecten kiest. Wij helpen je uiteraard graag bij je keuzes en zullen het gesprek aangaan over je passies en ambities maar jij bepaalt. In onze werkwijze is jouw werkgeluk ons vertrekpunt. Dit zit hem in een goede balans creëren tussen werk en privé, persoonlijke ontwikkeling en door lid te zijn van de FIELD community. Hierdoor ontmoet je vakgenoten vanuit verschillende organisaties waarbij kennis en ervaringen met elkaar gedeeld worden. Een markt vooruit bewegen doe je namelijk met elkaar. Een belangrijk onderdeel van ons model voor maximaal werkgeluk (MWG-Model) zijn de arbeidsvoorwaarden. Wij bieden onze Wabo casemanagers en toezichthouders de kans om bovenop hun salaris een bonus te ontvangen op elk gewerkt uur.

Meer kennis uit het fysieke domein?