Als iemand mij vraagt wat doe jij nou als toezichthouder in de bouw? Zeg ik vaak gekscherend “koffie drinken, heel veel koffie drinken”. In de praktijk komt er natuurlijk veel meer bij kijken, maar investeren in contacten vind ik erg belangrijk in een vakgebied met grote en langdurige projecten zoals die van mij. Daarnaast zocht ik een baan waar ik niet vijf dagen achter een computer zat, nou dat is zeker gelukt!
Wat doet een toezichthouder in de bouw?
Toezicht
Als toezichthouder in de bouw heb ik een controlerende rol namens een gemeente. Op basis van een verleende bouwvergunning houd ik het toezicht tijdens de uitvoering van bouw- en sloopactiviteiten. Het bouwwerk moet voldoen aan de verleende vergunning, kort gezegd: wat gebouwd wordt moet ook op de goedgekeurde tekeningen staan. Daarnaast wordt er getoetst aan wet- en regelgeving zoals het Bouwbesluit. Hier controleer ik op, maar ik geef ook adviezen hoe vergunninghouders aan al deze regels kunnen voldoen. Met als doel de kwaliteit en veiligheid van de leef- en werkomgeving te verhogen.
Handhaving
Naast het toezicht zit handhaving (illegale bouwwerken) ook in de portefeuille van een toezichthouder bouw. Vaak is dit naar aanleiding van meldingen die binnenkomen. Dit kan gaan over illegale bouwwerken, ofwel vergunningplichtige bouwwerken die zonder vergunning gebouwd worden. Ook kan het zijn dat het gebouw verkeerd gebruikt wordt en strijdig is met het bestemmingsplan. Heel simpel voorbeeld: Als het bestemmingsplan aangeeft dat het gebouw voor wonen bestemd is, kan je daar niet zomaar een horecazaak beginnen. In dit geval zal er ook handhavend moeten worden opgetreden met een bouwstop en/of legalisatie onderzoek als veelvoorkomend gevolg.
Een werkdag als toezichthouder
Zelf werk ik momenteel bij Gemeente Rotterdam in het team haven en industrie. Gemeente Rotterdam heeft voor de handhaving een apart team. Ik richt mij dus hoofdzakelijk op het toezicht. Als toezichthouder in de bouw ben je veel op pad en is elke week anders. Een gemiddelde werkdag start uiteraard met koffie. Ik zet mijn laptop open en check de laatste mailtjes. Ik heb bijna 100 projecten op mijn naam staan, dus een kijkje in het werkprogramma of er nieuwe documenten zijn ingestuurd kan geen kwaad. Want als een bouwvergunning is verleend komt het onder mijn beheer terecht. Ik zet dan bijvoorbeeld later aangeleverde constructietekeningen door naar onze constructeur ter controle.
Dan door naar de eerste afspraak. In de haven en industrie zit de dag met 4 à 5 afspraken vol. Dit komt niet alleen door de omvang van de projecten, maar ook de grote afstanden die je moet afleggen. De projectbezoeken zijn erg verschillend. Zo kan ik mijn dag beginnen met een eindinspectie van een aanbouw van een woning, dan een heibespreking hebben voor de bouw van een nieuwe fabriek van Shell, om vervolgens de vloerwapening te controleren van een nieuw te bouwen loods. Dit gaat dan gepaard met een kop koffie en een praatje over de stand van zaken. Goed contact is belangrijk, je moet weten wat er speelt. Zo kan je tijdig inspringen als er zaken fout dreigen te gaan. De grote projecten zoals een nieuwe fabriek doe ik samen met een collega. Maar elke toezichthouder heeft zijn eigen portfolio aan projecten en is daar zelf verantwoordelijk voor.
Aan het einde van de dag gaat de computer weer aan, ik heb genoeg koffie op dus de administratieve werkzaamheden zijn geen probleem. Die bestaan uit het registreren van de projectbezoeken, mailtjes beantwoorden en de volgende dag voorbereiden.
Conclusie
Een grote diversiteit aan projecten en werkzaamheden. Van dakkapel tot een nieuwe biodieselfabriek. Dat maakt mijn werk zo leuk en uitdagend. Van A tot Z krijg ik de bouwprojecten mee en controleer en beoordeel ik hoe een bouwproject aan de hand van de vergunning tot leven komt. Graag denk ik mee en adviseer ik de vergunninghouders hoe zij toch aan alle regels kunnen voldoen. Mocht je erachter komen dat iets niet volgens de vergunning gaat is dat balen, maar ik probeer dan altijd eerst samen tot een oplossing te komen. Daarom is het contact met de vergunninghouder dan wel aannemer zo belangrijk. Je kan er beter in het begin kort op zitten, dan later achter de feiten aanlopen.
Dus dan nog maar een koffie!
Geschreven door Bart Huisman