De omgevingswet komt eraan en hoe bereiden we ons daarop voor? Ik denk dat dit voor iedereen een persoonlijke vraag is. We weten allemaal dat de wet eraan komt, maar als ik naar mezelf kijk vind ik het soms lastig om in te schatten wat het precies voor ons, als casemanagers, gaat betekenen.
Iedereen die er mee te maken gaat krijgen, heeft waarschijnlijk al de wettekst gelezen en bekeken en/of met collega’s onderling hierover gediscussieerd. Dat er wat gaat veranderen is duidelijk, maar zelf vind ik het nog lastig wat dat precies is. Voornamelijk omdat ik zelf nog niet echt goede of duidelijke voorbeelden heb gehad hoe het in de praktijk gaat zijn.
Wat is de omgevingswet?
Omgevingswet is gericht op het beschermen en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en anderzijds het benutten en ontwikkelen van de fysieke leefomgeving. Het uitgangspunt van de omgevingswet is dat de door middel van deze wet we van 26 wetten naar 1 wet terug gaan. Daarnaast gaan we van 60 maatregelen van bestuur naar 4. Namelijk het omgevingsbesluit, Besluit kwaliteit leefomgeving, besluit activiteiten leefomgeving en besluit bouwwerken leefomgeving. En als laatste zullen we van 75 ministeriële regelingen naar 1 omgevingsregeling gaan. Daarnaast zal er een nieuwe website komen: het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Hier zien aannemers, ondernemers, overheden, omwonenden en andere initiatiefnemers snel wat er mag in de leefomgeving. Alle regels zijn dus op één website te vinden en zullen niet meer via meerdere platformen opgezocht hoeven worden.
Het zou dus allemaal makkelijker, sneller en overzichtelijker voor iedereen moeten worden. Maar wordt dit ook daadwerkelijk zo? En wat wordt precies de denkwijze, voor zowel de gemeenten, vergunningverleners en aanvragers? Dat zijn vragen waar nog onduidelijkheid over is.
Hoe bereid je je erop voor?
Er zijn genoeg opleidingen en incompany trainingen geweest, maar ik merk ook dat mensen een beetje afwachtend zijn . Komt de Omgevingswet er nu wel, of wordt hij weer uitgesteld (want dat is al een aantal keer gebeurd). De grote vraag is dan ook wanneer we er daadwerkelijk mee gaan werken.
Daarnaast gaat elke gemeente weer anders om met de voorbereidingen hierop. De één is meer afwachtend, terwijl de andere al volop bezig is met voorbeeldcasussen. Kortom voor mij nog genoeg onduidelijkheid. De komende tijd blijf ik mij bezig houden met informatie verzamelen via internet, incompany trainingen volgen en luisteren naar ervaringen van andere mensen.
Waar haal ik mijn informatie vandaan?
Hieronder vind je een lijst met websites waar je informatie in kunt winnen over de nieuwe omgevingswet.
Ik ga mij de komende tijd nog veel inlezen en ga trainingen bijwonen om aan de hand van praktijkcasussen de nieuwe methode onder de knie te krijgen. Wat 2022 ons gaat brengen, gaan we zien maar ik heb er alle vertrouwen in.
Geschreven door Sake Eijsenga