Door: Sake Eijsenga
Leuk dat je deze blog leest. Een vergunningverlener in deze tijd is niet het beeld dat veel mensen voor ogen hebben. Vaak worden we slapende ambtenaren genoemd. Niets is minder waar! Een vergunningverlener is een leuke en uitdagende baan die je ook veel voldoening geeft. Maar wat doen ze nu precies? Als vergunningverlener ben je de spin in het web voor alle binnenkomende aanvragen. Elke gemeente geeft zijn eigen naam aan de functie. Zo wordt een vergunningverlener ook wel een WABO coördinator of medewerker WABO genoemd, maar in principe komt het op hetzelfde neer. Ik vertel je graag wat meer over de functie.
Wat heb je nodig om vergunningverlener te worden?
Voor deze functie heb je een bouwkundige hbo-opleiding nodig. Je kennis wordt constant beproefd door de doorlopende veranderingen van wet- en regelgeving. Daarnaast moet je goed kunnen schakelen en als bemiddelaar op kunnen treden. Ik leg je graag uit waarom.
Wat doet een vergunningverlener?
Jij zorgt ervoor dat er uiteindelijk een vergunning wordt verleend of in sommige gevallen wordt geweigerd. De aanvraag voor een vergunning komt bij jou binnen en deze neem je in behandeling. Dit kunnen kleine aanvragen zijn zoals een dakkapel, tot grote vergunningaanvragen zoals een woonwijk of bedrijfshal.
Allereerst kijk je of de aanvraag compleet is. Zijn er tekeningen binnen gekomen en zijn deze duidelijk? Maar ook check je of er constructie berekeningen zijn, berekeningen voor de ventilatie en ga zo maar door. Als alle stukken er zijn kun je beginnen met het toetsen van de aanvraag.
Meestal begin je met het toetsen van het bestemmingsplan. Het bestemminsplan is een plan waarin de gemeente de regels voor bepaalde bouwwerken heeft vastgesteld. Bijvoorbeeld het bouwvlak (binnen dit vlak mogen hoofdgebouwen worden gebouwd), maar ook de bouwhoogte en overige regels voor bijvoorbeeld aanbouwen en schuren zijn hierin vastgesteld.
Aan de hand van deze regels kijk je of alles klopt en past. Als dit het geval is ga je door met de volgende stap. Klopt en past het niet? Dan kun je kijken wat de mogelijkheden zijn om af te wijken. Vaak geeft het bestemmingsplan mogelijkheden om af te wijken. Voorbeeld: je wilt een schuur van 3,2 meter hoog bouwen en het bestemmingsplan geeft maximaal 3 meter aan. Vaak is er een mogelijkheid om met 10% af te wijken van de maten. Bij een afwijking kijk je dus eerst zelf naar de mogelijkheden om iets eventueel wel mogelijk te maken. Dit zet je vervolgens voor advies uit naar de afdeling Ruimtelijke Ordening van de gemeente. Aan de hand van hun advies kun je meestal meewerken en verder met een vervolg stap van het aanvraagproces.
Met welke partijen werk je samen?
Na het toetsen van het bestemmingsplan krijg je vaak te maken met de afdeling Welstand. Deze kijkt naar het uiterlijk van de bouwwerken, zoals de kleur en het materiaalgebruik. Ook zij geven je een advies.
In de tussentijd is de aanvraag ook uitgezet naar de Brandweer, Constructie, Bouwfysica, Bodem en alles wat relevant is voor de betreffende aanvraag. Ook van deze partijen krijg je advies terug. Aan de hand van deze adviezen en je eigen bevindingen kun je eventueel aanvullende gegevens opvragen. Als alle aanvullende gegevens terug zijn, opnieuw zijn getoetst en je hebt van iedereen een positief advies, pas dan kun je de vergunning verlenen.
Als vergunningverlener ben je dus constant aan het schakelen tussen de verschillende partijen. Je fungeert als de contactpersoon voor zowel de aanvrager van de vergunning, als voor adviseurs waar je advies naar uitzet. Overleggen met iedereen is hierbij dus erg belangrijk.
Spin in het web
Jij staat overal midden in en bent het spilfiguur van de aanvraag. Het klinkt alsof het snel gebeurd, maar op dit moment heb je 8 weken de tijd voor een aanvraag. Met aanvullende gegevens en met het verlengen van de proceduretermijn (opschorten is ook een mogelijkheid) kun je hier nog een aantal extra weken aan toevoegen. Daarna moet je een besluit nemen over de aanvraag. Hopelijk ben je nu niet geschrokken. Dit is een leuk en uitdagende baan. Geen aanvraag en ook geen dag is hetzelfde en dat is juist het leuke aan deze baan.
Toekomst van een vergunningverlener
Ons werkveld is en blijft heel druk en actueel maar ook enerverend. Zolang er wordt gebouwd zijn er ook vergunningverleners nodig. Vanaf 2022 zal de omgevingswet in werking treden. Het gedeelte bouwbesluit valt dan bij vergunningverlening weg (dit komt in de wet private kwaliteitsborging) maar er blijft genoeg werk over. Komend jaar zal ook meer bekend worden wat het voor ons werkveld concreet zal betekenen. Feit is en blijft dat we ook met de omgevingswet genoeg te doen hebben.