Iwan de Vreede

behandelt vergunningen en is gecertificeerd docent.

Het profiel van Iwan

Dit zijn de beste voorwaarden volgens Iwan

“Op mijn 13e wist ik al dat ik met vliegtuigen wilde gaan werken.”

Iwan de Vreede

Score van Iwan

88% Happiness
Senior Vergunningverlener

Detachering

Omgevingsdienst Rivierenland

Opdrachtgever

Gecertificeerd docent

FIELD, BOB opleidingen & NCOI

Vergunningen

Projecten



Included

Projectprovisie

18%

Doorgroeimogelijkheden

Projectleider WKB

Leaseauto

Klasse 3

Het verhaal van Iwan

Iwan is een ervaren rot in de wereld van VTH. Als senior vergunningverlener behandelt hij verschillende aanvragen. Daarnaast geeft hij binnen FIELD meerdere trainingen, ook voor andere organisaties zet hij zijn kennis en ervaring als docent in.

Hoe goed pas jij bij FIELD?
Welke stappen heb je genomen om te komen waar je nu staat?

Op mijn 13e wist ik al dat ik met vliegtuigen wilde gaan werken. Ik heb daarom na de mavo, de MTS (werktuigbouwkunde) opleiding gevolgd. Daarna ben ik aan het werk gegaan bij Rotterdam airport. Hier heb ik 2 jaar gewerkt, om vervolgens over te stappen naar Transavia. Daar heb ik als GWK-er (grondwerktuigkundige) gewerkt. Wat heb ik daar een lol gehad. Het was soms ook zwaar met nachtdiensten maar het was een superleuk team waarmee je liep te dollen. Ik heb daar echt van alles meegemaakt; zo is er een keer een collega ontvoerd, hebben we smeer gevechten gehouden en is de strontbak van een vliegtuig over een collega gekomen. Er gebeurde daar altijd wat!!

Waarom ben je uiteindelijk dan toch geswitcht naar de VTH kant?

Ik heb het er echt wel heel erg naar mijn zin gehad maar uiteindelijk ken je Schiphol wel en heb je het gezien. Ik ben iemand die alles wil weten en zat constant in de boeken en op een gegeven moment kende ik de inhoud wel. Daarnaast was een kleine op komst en het zijn pittige tijden. Het was tijd voor een volgende stap.

Wat was die volgende stap?

Ik ben eerst bij een schuifdeurfabrikant begonnen. Daar was ik verantwoordelijk voor de installatie, maar na 1,5 jaar was dit het toch niet. Toen ben ik bij een groot detacheringsbureau binnengehaald en ben ik de kant van de vergunningverlening opgegaan. Ik ben het Bouwbesluit ingedoken en heb mij daar helemaal in vastgebeten. Mijn eerst opdracht was bij de regionale Brandweer van Dordrecht. Daar kon ik aan de slag als bouwopzichter. Ik was verantwoordelijk voor: gebouwbeheer, de blusboot, nieuwbouw van het gebouw, slaapvertrekken gerenoveerd etc. Echt van alles gedaan, dat was een super project. Pas daarna ben ik bij verschillende gemeenten aan de slag gegaan. Zo heb ik bij Goedereede, Oud-Beijerland, Waalwijk, Oosterhout en nog wel meer gemeenten gezeten.

Op welk project zit je nu?

Ik zit nu bij de ODR. Dat is ook echt een hele leuke club! Ik heb een tijdje de junior vergunningverleners begeleidt tijdens het inwerktraject. Ik blijf dat leuk vinden om mensen te begeleiden. Wat ik ook heel prettig vind is de flexibiliteit. Je kan op kantoor komen werken, maar het is ook oké als je thuis werkt; zolang je je plannen maar goed op orde hebt. Het bestuur zit ook wat verder weg, dat vind ik persoonlijk prettig werken. Daarnaast ben ik binnen FIELD ook met verschillende dingen bezig. Zo geef ik meetup kennissessies en ben ik ook bezig met andere projecten binnen FIELD.

Bij welke opdrachtgever heb je het meest geleerd?

Er zijn zoveel projecten die ik leuk vond, dus het is zo moeilijk te kiezen. Oud-Beijerland was wel een heel bijzonder project omdat ik daar de vrijheid had om een team neer te zetten. Het was een superleuke club. De cultuur die daar heerst was ook heel vernieuwend. Effectiever werken en verbeteren stond hoog in het vaandel. Wat gaan we schrappen was de grote vraag en dat is bij veel gemeenten wel anders.

Je geeft ook les, niet waar?

Toen ik het Bouwbesluit zo goed kende, ben ik gevraagd of ik wilde komen lesgeven bij BOB opleidingen. Ik ben gewoon voor de leeuwen gesprongen, maar dat is altijd met een eerste keer natuurlijk. Achteraf vond ik dat zo leuk om met die studenten te werken en bezig te zijn met het vak. In 2008 heb ik toen mijn eigen opleidingsbedrijf begonnen. Helaas kwam toen de crisis eraan en is dat misgegaan. Tegenwoordig geef ik wel weer les bij onder andere BOB opleidingen, NCOI, bouwcirkel, bestuur omgeving en geef ik praktijktrainingen.

Wat zou je meegeven aan een junior vergunningverlener die net start?

Mijn advies zou zijn om zoveel mogelijk ervaring op te gaan doen. Ga bij zoveel mogelijk verschillende en gevarieerde gemeenten, opdrachten doen. Dan heb ik het niet over een half jaartje maar over anderhalf tot twee jaar. Je hebt je dan goed gesetteld. Zo leer je alle aspecten van het vak: kassen, industrieterreinen, hoogbouw, noem maar op. Het verschilt per gemeente waar je mee te maken krijgt. Zo ontmoet je collega’s die in een bepaalt aspect gespecialiseerd zijn, daar kan je onwijs veel van leren.

Ik heb nog een tweede tip. Trek altijd alles in twijfel. Als je geen discussie aangaat omdat je vindt dat je gelijk hebt, hoor je niet in dit vak. Je moet kritisch en eigenwijs zijn!

Wat maakt FIELD zo bijzonder?

De hoofdreden dat ik bij FIELD ben gaan werken is dat er 3 opdrachten werden aangeboden. Dat je dus zelf invloed hebt op waar je gaat werken. Je wordt niet zomaar op een opdracht neergezet maar er werd in overleg met mij voor de beste match gekozen. Daarnaast zit het hem in de kleine dingen. Dat ik sokken met een smiley erop ontvang, of dat jullie aan de deur stonden met een BBQ-set. Ik heb nog nooit wat opgestuurd gekregen, van geen één detacheerder. Dat is echt bijzonder.

Lees meer

Gerelateerd